Vacusol - kolektory na solární ohřev vody
Telefon ikona602 551 902 Poptat
Můžou se solární panely ve vedrech přehřát?

Můžou se solární panely ve vedrech přehřát?

I v našich podmínkách již zažíváme léto, za kterým běžně lítáme někam na jih. Teploty nad 30°C jsou pravidlem a po dešti volají všichni. Lidé i příroda. Možná si říkáte, jak taková vedra prospívají solárním kolektorům?
Můžou se solární panely ve vedrech přehřát?

Naše solární panely vysoké teploty vůbec netrápí. Fungují tak, že přijímají sluneční záření absorpční vrstvou, která je schovaná ve vakuové trubici. Vakuum tu přitom slouží jako dokonalý izolant, který nepropustí zimu ani teplo. Solární kolektor díky své technologii vlastně ani nepozná, že je venku 35°C nebo minus 10°C. Ten si stále jede svoje a je vpohodě.

Máme tu navíc trochu štěstí vtom, že v našich zeměpisných podmínkách je poměrně dost nepřímého slunečního záření. A i když se to nezdá, je z něho de facto standardně dodáváno nejvíce energie.

Vodu neohřívají ani tak vysoké teploty, jako spíš obloha bez jediného mráčku

Co se ale těchto „šílených veder týká“, tak i když nás celkově spíše sužují, protože na ně prostě nejsme zvyklí, mají jedno pozitivum. Jsou spojeny s velmi nízkou, takřka nulovou oblačností. V překladu do naší terminologie to pak znamená, že nám žádný mráček nebo opar neubíral energii, kterou nám slunce poslalo. Takže všechny bojlery, bazény, vany atd. byly a jsou naplněné teplou vodou ani ne snad díky tak vysokým teplotám, ale protože nám tu celou dobu kraluje jasná obloha.

Nemusíte se ani bát, že by kolektory dodávaly více tepla, než chcete. Konstruovány jsou totiž tak, že mají svoji tepelnou pojistku a nedodají více tepla, než je požadováno uživatelem. Čistě teoreticky, když bude takhle jasná obloha celý leden, bude voda ohřívaná přes kolektory stejně teplá, jako je teď vsrpnu. To je ale krásná představa, že?

O solární kolektory Vacusol, o jejich přehřátí, poškození, či přijmutí nadbytku tepla se tedy strachovat nemusíte. My všichni z VacuSolu vám přejeme co nejvíce slunečných dnů.

Snadná a rychlá cesta k vašemu solárnímu ohřevu

  • Vstupní
    poradenství
  • Zaměření
    + projekt
  • odborná
    Montáž
  • Uvedení
    do provozu
  • Vyřízení
    dotace
Zavřít - ikona

Poptávka